Corona Virüs COVID-19, 14.3.2020 tarihi itibariyle Türkiye’yi etkilemeye başladı. Başlangıçta tüm koruma düzenlemeleri daha hafifti ama gün geçtikçe daha da zorlaştı. Tüm okullar, tüm restoranlar, kafeler, kulüpler, mağazalar, alışveriş merkezleri, berberler, devlet daireleri, belediye kayıt ofisleri, iş merkezleri ve plazalar kapalı veya daha az çalışanla çalışıyor. Dünyadaki birçok ülke gibi birçok insan evden uzaktan çalışmaya başladı. Ancak işler her geçen gün daha da zorlaşıyor, her banka şubesinde acil işlemler için sadece bir kişi çalışıyor, gıda ve sağlık malzemeleri taşımacılığı hariç tüm lojistik faaliyetler durduruldu, 0-20 ve 65+ yaş grupları için sokağa çıkma yasağı var, Türkiye’de başka bir şehre seyahat etmek yasak, tüm yerel ulaşım yarıya indi ve insanlar araçları tam olarak kullanamıyor, tüm özel şirketler vardiya ile daha az insanı çalıştırmak zorunda kalıyor vb.
Hükümetin ilk açıklamasından bir hafta sonra, UW’de önleyici koruma düzenlemelerine alınmaya başlandı,
• 20.3.2020 tarihinden sonra ofislere kursiyer kabul etmeyi durduruldu.
• 20.3.2020 tarihinden sonra ofislere mülakat için aday kabul edilmedi.
• UW’nin tüm ofisleri için maske, eldiven ve dezenfektan satın alındı.
• Ofislerin temizliğini her hafta 2’den 3’e çıkarıldı.
• 23.3.2020 tarihinden sonra ofislerde dönüşümlü vardiya başladı. (Sokağa çıkma yasağı ilan edilene kadar, Şişli Merkez Ofis’te her gün 3 farklı çalışan ve her şubede 1 çalışan değişti.)
• Eğitimciler, 23.3.2020-3.4.2020 tarihleri arasında online eğitim modülleri hazırlayarak, 6.4.2020 tarihinden itibaren Zoom Yazılım programını kullanarak potansiyel mültecilere online eğitimler vermeye başladı.
• İşe yerleştirme ekibi, Teams Programını kullanarak online görüşme yapmayı tercih etmekte ve 23.3.2020 tarihinden itibaren şirketlere danışman raporlarını online olarak hazırlamaktadır. Öte yandan firmalara adaylarla görüşmelerini online yapmalarını tavsiye ediyorlar.
• İş Geliştirme yöneticileri yüz yüze görüşmeleri durduruyor ve halen açık olan şirketlerle online toplantılar yapıyorlar.
• Çalışma İzni görevlilerinin 2 çözümü vardı. İlk çözüm, firmaları ziyaret ederek müşterilerinin ofislerinde başvurularını yapmak. Bunu 23.3.2020’ye kadar durdurdular ama yine de eskisi gibi TeamViewer Programını kullanarak şirketlere online olarak hizmet veriyorlar.
Bahsettiğiniz gibi UW, UW’nin meslektaşlarına ve Türkiye’de yaşayan mültecilere karşı var olan sorumluluğunu üstleniyor. UW’nin çözüm ve hizmetleri piyasanın gerçekliğine göre değişmekle birlikte bugüne kadar hiç durmadı.
Doğal olarak UW, COVID-19 Virüsünden sonra bazı sorunlarla karşılaşacağını ve bunun Türkiye’de yaşayan mültecilerin işgücü piyasasını etkileyeceğini düşünüyor ve bekliyor.
• Dünya değişiyor, şirketlerin hiçbiri potansiyellerinin %100’ünü çalıştırmıyor, yeni personel almıyorlar ve geleceklerini net göremedikleri için açık pozisyonlarını kapatıyorlar.
• Bu krizden sonra birçok yeni insan işsiz kalacak ve sadece Türkiye ekonomisi değil dünya ekonomisi de resesyonla karşı karşıya kalacak. Bildiğiniz gibi Türk Çalışanların çalışmak istemediği işler Türkiye’deki mülteciler için iyi bir fırsat. Bu potansiyel gelecekte daha az olacaktır. Mülteciye iş bulmak zor olacak…
Ancak hala var olan büyük bir gerçek var, 4 Milyondan fazla Suriyeli mülteci Türkiye’de yaşıyor ve COVID-19’dan daha fazla desteğe ihtiyaçları var. Virüsten önce ulaştıkları iş imkanlarına ulaşamıyorlar.
Bu krizde United Work’ün rolü eskisinden daha önemli. İşgücü piyasası, ekonomi ve piyasanın uygulamaları değişecek ama geride 4 Milyon Suriyeli Mülteci var. Türkiye’deki Suriyeli Mültecilerin desteklenmesi eskisinden daha önemli. Pandemi, halihazırda savunmasız durumdaki grupları daha da fazla etkiliyor. Mülteci grubu kültürel ve finansal olarak daha büyük haneleri tercih etmişler. Bu, sadece savunmasız gruplar için değil, ev sahibi topluluk ve tüm tarafların sağlık ve esenliği için mültecilerin sağlık ve güvenlik önlemleri ile birlikte makul ücretler ve yasal haklar ile işte kalmaları ve desteklenmelerini her zamankinden daha önemli bir hale getirmiştir.